Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.6 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΟΦΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ

ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΟΦΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΕΙΤΑΙ;

Σαρανταλείτουργο είναι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας για σαράντα συνεχόμενες ημέρες.Οι σαράντα αυτές λειτουργείες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και κυρίως υπέρ αναπαύσεως των τεθνεώτων.

ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ;

Το σαρανταλείτουγο τελείται κυρίως στην νηστεία των Χριστουγέννων απο 15 Νοεμβρίου μέχρι 25 Δεκεμβρίου. Επίσης σαρανταλείτουργο μπορεί να γίνει και όταν φύγει απο τον κόσμο τούτον κάποιος κοντινός μας άνθρωπος. Το σαρανταλείτουργο όμως δεν μπορεί να τελεσθεί κατά την μεγάλη νηστεία του Πάσχα κι αυτό γιατί στις πένθιμες και μεγάλες νηστείες εκείνης της περιόδου δεν τελείται Θεία Λειτουργεία εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ;

Το πρώτο και βασικότερο θα πρέπει από την πρώτη ημέρα να πάμε στον ιερέα χαρτάκι (Δίπτυχο όπως ονομάζεται) γράφοντας ευκρινώς τα ονόματα ζώντων και τεθνεώτων. Επίσης προσφέρουμε ένα πρόσφορο (συνήθως είναι χειροποίητο) και μαζί με αυτό κρασί,ελαιόλαδο,θυμίαμα και τρεις λαμπάδες από αγνό κερί.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ 40 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ;

Ο αριθμός σαράντα είναι συμβολικός και ιερός για την Εκκλησία μας επειδή συνδυάζεται με ιερά γεγονότα όπως π.χ η 40ήμερος νηστεία του Προφήτου Μωυσεως πρίν λάβει στο όρος Σινά το Νόμο του Θεού, την 40ήμερος νηστεία του Κυρίου μας μετά τη Βάπτιση Του και πρίν την έναρξη του λυτρωτικού Του έργου,η 40ήμερος νηστεία που θέσπισαν οι Απόστολοι πριν απο Χριστούγεννα και Πάσχα και αλλα πολλά.Επίσης και στην λατρευτική ζωή της εκκλησίας συναντούμε τον αριθμό 40. Λέμε 40 φορές το “Κύριε ελέησον”,κανουμε 40 μετάνοιες. Αρα ο αριθμός 40 κάθε άλλο παρα τυχαίος ειναι.

ΠΟΙΑ Η ΟΦΕΛΕΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ;

Η ωφέλεια της τέλεσης των σαράντα συνεχόμενων λειτουργιών είναι πολλαπλή για κάθε μέλος της εκκλησίας. Αφενός για εμάς τους ζώντες η καθημερινή μας συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία,στην επικοινωνία και ένωση μας με τον Κύριο. Αφετέρου για τους τεθνεώτες  αδερφούς μας το γεγονός οτι καθημερινά επι 40 ημέρες θα μνημονεύουμε και θα προσευχόμαστε για τις ψυχές τους. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγειορίτης καθώς και πολλοί ακόμα Πατέρες λέγανε το εξής “να προσσευχόμαστε πολύ περισσότερο για τους κεκοιμημένους παρά για τους ζώντες, γιατί οι κεκοιμημένοι σαν ελπίδα αναψυχής έχουν τις προσευχές μας και μάλιστα τα Σαρανταλείτουργα και τα μνημόσυνα.”

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img