Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
12.9 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ...

ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ…

“ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ”

Τι σημαίνει η λέξη μνημόσυνο;

Μνημόσυνο ονομάζεται η τελετή εκείνη η οποία γίνεται σε μνήμη νεκρών. Συνοδεύεται από δεήσεις και ευχές προς ανάπαυση των νεκρών. Συνήθως έχει δυο μορφές. Είτε ψάλλετε τρισάγιο στον τάφο του νεκρού είτε ψάλλετε επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία μετά τη λειτουργία (συνήθως αμέσως πριν την απόλυση). Τρισάγιο γίνεται στο τριήμερο (“τριήμερα”) και στις εννιά ημέρες (“εννιάμερα”) από τον θάνατο του νεκρού, ενώ επιμνημόσυνη δέηση ψάλλετε στο “σαραντάημερο” ή “στα σαράντα” (δηλαδή στις σαράντα ημέρες), στους τρεις μήνες (“τρίμηνα”), στους έξι μήνες (“εξάμηνα”) και στο χρόνο (ετήσιο) από τον θάνατο καθώς και στα τρία χρόνια από την κηδεία του.

Γιατί γίνονται μνημόσυνα;

Τα μνημόσυνα που έχει θεσπίσει η Εκκλησία μας έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τη ψυχή στο ταξίδι της. Άρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε για εκείνη να της χαρίζει το έλεός Του ο Θεός.

Πότε γίνονται μνημόσυνα;

Μνημόσυνα κατ’ αρχήν Κυριακή δεν γίνονται. Η Κυριακή είναι ἡ πρώτη αλλά και ογδόη ημέρα της εβδομάδος και είναι αφιερωμένη στον Κύριό μας και στην Ανάστασή Του και συμβολίζει, την ατελεύτητη ζωή. Επίσης, ολόκληρη η Διακαινήσιμος Εβδομάδα λογίζεται ως μία ημέρα και εικονίζει την ογδόη ημέρα, την αιώνια και ατελεύτητη. Ως εκ τούτου, επειδή η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου, απαγορεύεται να νηστεύομε, να γονατίζομε και να κάνομε οτιδήποτε άλλο, που είναι θρηνώδες και πένθιμο. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που απαγορεύεται ρητά από τους Πατέρες να γίνονται Μνημόσυνα την Κυριακή και γι’ αυτό έχουν θεσπίσει να γίνονται τα Μνημόσυνα το Σάββατο. Αυτό άλλωστε σημαίνει και η εβραϊκή λέξη Σάββατον = ανάπαυση, επειδή, ακριβώς, οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας αναπαύονται, περιμένοντας την ημέρα της κοινής Αναστάσεως.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img