Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
9.1 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣαν σήμερα το 1936 δολοφονείται ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα...

Σαν σήμερα το 1936 δολοφονείται ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα…

Σαν σήμερα, το καλοκαίρι του 1936, πέφτει νεκρός από σφαίρες εθνικιστών του Φρανθίσκο Φράνκο , ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε ηλικία 38 ετών.

Ήταν η περίοδος που η Ισπανία διένυε εμφύλιο πόλεμο. Ο Γκαρθία Λόρκα αναχώρησε από τη Μαδρίτη για τη Γρανάδα με σκοπό να αποχαιρετίσει τον πατέρα του. Όμως ο ίδιος είχε μπει στο στόχαστρο του δικτάτορα λόγω των αριστερ’ων του φρονημάτων.

Το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου, παραστρατιωτικοί του πολιτικού κινήματος CEDA πυροβόλησαν τον Γκαρθία Λόρκα και τον έριξαν σε ανώνυμο τάφο στην περιοχή Fuentegrande de Alfacar στα περίχωρα του Βιθνάρ, κοντά στη Γρανάδα.

Ο τάφος του ποιητή δε βρέθηκε ποτέ. Για τη δολοφονία του Γκαρθία Λόρκα κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο.

Έργα του, όπως το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα, Γέρμα και Ματωμένος Γάμος έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση κι έχουν ανέβει επανειλημμένα και στη χώρα μας. Το μείζον ποιητικό του έργο Ρομανθέρο Χιτάνο (Ρομανσέρο Γκιτάνο, όπως είναι γνωστό στα ελληνικά) έχει μεταφραστεί (εν μέρει) από τον Οδυσσέα Ελύτη.

Κάποια από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα του Γκαρθία Λόρκα θεωρούνται τα: Divan del Tamarit, Poeta en Nueva York. – «Ποιητής στη Νέα Υόρκη», Llanto por Ignacio Sánchez Mejías – «Μοιρολόι για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας», Sonetos del amor oscuro – «Σονέτα του σκοτεινού έρωτα», Romancero gitano – «Τσιγγάνικο τραγουδιστάρι», Duente – «Ντουέντε.

We read it in:http://www.in.gr

Σαν σήμερα το 1936 δολοφονείται ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα | in.gr

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img