Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
15.2 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠέθανε ο βετεράνος αθλητής και ενεργό μέλος του οργανωμένου ποντιακού χώρου, Ιωάννης...

Πέθανε ο βετεράνος αθλητής και ενεργό μέλος του οργανωμένου ποντιακού χώρου, Ιωάννης Ζελίλωφ…

Πέθανε ο βετεράνος αθλητής και ενεργό μέλος του οργανωμένου ποντιακού χώρου, Ιωάννης Ζελίλωφ

Ανήμερα των Θεοφανείων άφησε την τελευταία του πνοή, σκορπίζοντας την θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους και όσους τον γνώριζαν, ο σπουδαίος Πόντιος αγωνιστής, αθλητής και επιστήμονας, Ιωάννης Ζελίλωφ.
Γεννημένος στο Σουχούμ της Απχαζίας (πρώην ΕΣΣΔ), ήταν υπόδειγμα αγωνιστή τόσο στην Απχαζία, όσο και στην Ελλάδα όπου μετοίκησε το 1992. Είχε έντονη κοινωνική δραστηριότητα στον τόπο γέννησής του όντας και αθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης με συμαντικές διακρίσεις αλλά και στην Ελλάδα συμμετέχοντας αδιάλειπτα στον αγώνα για τα δικαιώματα και την αποκατάσταση των ομογενών.
Ποιος ήταν ο Ιωάννης Ζελίλωφ
Ο Ιωάννης Ζελίλωφ, γεννήθηκε στο Σουχούμ της Απχαζίας. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας «Γ. Β. Πλεχάνωφ» της ρωσικής πρωτεύουσας στη Μόσχα με την ειδικότητα «Τεχνολόγος μηχανικός μαζικής εστίασης». Για 12 χρόνια δούλεψε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου της Απχαζίας ως υπεύθυνος μηχανικός εξοπλισμού, επιθεωρητής, γενικός επιθεωρητής μαζικής εστίασης. Υπηρέτησε τη θητεία του στον Σοβιετικό στρατό.
Για έξι χρόνια δούλεψε ως ειδικός εισηγητής του Κοινωνικού – Οικονομικού τμήματος Περιφερειακής Επιτροπής Απχαζίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Κομματική Σχολή πόλης Μπακού στην ειδικότητα «πολιτειολογία – κοινωνιολογία».
Στη Σοβιετική Ένωση, ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση και αναδείχθηκε σε υψηλά αξιώματα: Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Απχαζίας. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Πανσοβιετικής Ένωσης Ελλήνων «Ο Πόντος». Αντιπρόσωπος της Απχαζίας στην Επιτροπή για τους Έλληνες της Κεντρικής Επιτροπής Κουμμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας. Μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας στο Κοινοβούλιο της Απχαζίας.
Ο Ιωάννης Ζελίλωφ, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με τον αθλητισμό: Μάστερ αθλητισμού της ΕΣΣΔ στην ελληνορωμαϊκή πάλη και στην πάλη «Σάμπο» (αυτοάμυνα χωρίς όπλα). Πρωταθλητής Γεωργίας το 1974 στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Κέρδισε πολλές νίκες και βραβεία σε πανσοβιετικά τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης και πάλης «Σάμπο».
Λόγω του πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Απχαζίας, ο Ιωάννης Ζελίλωφ το 1992 ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά δούλεψε ως ασφαλιστικός σύμβουλος και στη συνέχεια ως προϊστάμενος τμήματος στην ασφαλιστική εταιρεία «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», εργάστηκε στην ανώνυμη εταιρεία «Τριανταφυλλίδης Α.Ε.» και στην εταιρεία J&P Hellas A.E. στην κατασκευή εργοστασίου.
Ο Ιωάννης Ζελίλωφ, υπήρξε συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση: Ήταν, Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ». Σύμβουλος για θέματα παλιννοστούντων του βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τέως Υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή. Γενικός Γραμματέας της προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής του κοινωνικοπολιτικού κινήματος παλιννοστούντων ομογενών. Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης ομογενών από τη Ρωσία. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος «Δημοκρατική Αναγέννηση». Μέλος της Γραμματείας του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών. Μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ και την Βόρεια Ήπειρο. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παμποτνιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Ιδρυτικό στέλεχος του κινήματος Ελληνορωσική Συμμαχία.
ΠΟΕ: «Ένας υπέροχος αγωνιστής οπλισμένος με την εντιμότητα της ψυχής του και το χαμόγελό του»
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη της για τον αδόκητο χαμό του. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Ιωάννης Ζελίλωφ συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς ενώ διετέλεσε και δραστήριο μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ.
«Ένας υπέροχος αγωνιστής οπλισμένος με την εντιμότητα της ψυχής του και το χαμόγελό του αναδείχθηκε σε κορυφαία προσωπικότητα του ποντιακού και ομογενειακού χώρου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, να αντιμετωπίσουν τον χαμό του δικού τους ανθρώπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ.
We read it in: https://www.trapezounta.gr 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. (φώτο απο διαδίκτυο)

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img