Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
26.8 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔημοσιογράφος στην Κολομβία δολοφονήθηκε αφότου του πήραν την αστυνομική προστασία...

Δημοσιογράφος στην Κολομβία δολοφονήθηκε αφότου του πήραν την αστυνομική προστασία…

Μόλις έναν μήνα «άντεξε» ζωντανός ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Μορένο. Η αστυνομική προστασία που του παρείχαν αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο και, χθες, εκτελεστές τον σκότωσαν εν ψυχρώ. Ήταν διευθυντής ιστοσελίδας και ασχολούνταν με υπόθεση διαφθοράς.
Δημοσιογράφος που εργαζόταν στη βόρεια Κολομβία, ο Ραφαέλ Μορένο, η αστυνομική φρούρηση του οποίου αποφασίστηκε να αποσυρθεί παρότι είχε δεχθεί απειλές, δολοφονήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ανακοίνωσε τοπικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
«Τη νύχτα δολοφόνησαν τον ηγέτη, δημοσιογράφο και ερευνητή Ραφαέλ Εμίρο Μορένο Γκαράβιτο στην πόλη Μοντελίμπανο», ανέφερε χθες Δευτέρα το Fundación Social Cordoberxia.
Ο Ραφαέλ Μορένο ήταν διευθυντής ψηφιακής εφημερίδας. Βρισκόταν σε δημοτικό κτίριο όταν δολοφονήθηκε από δυο εκτελεστές κινούμενους με μοτοσικλέτα, εξήγησε ο Τζον Φρέντι Σουάρες, αξιωματικός της αστυνομίας.
«Ξέρουμε πως εργαζόταν πάνω σε αρκετές έρευνες για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις», ανέφερε το κοινωνικό ίδρυμα Cordoberxia, αναφερόμενο στον επικεφαλής του ιστότοπου Voces de Córdoba, ειδικευμένου στην ειδησεογραφία για τον φερώνυμο νομό.
Τον Σεπτέμβριο, ο Ραφαέλ Μορένο κατήγγειλε πως το κολομβιανό κράτος απέσυρε την αστυνομική φρουρά που του είχε προσφερθεί εξαιτίας απειλών που δέχθηκε.
Ο δημοσιογράφος διεξήγαγε ιδίως έρευνα για την εγκατάσταση «λατομείου» στην ιδιοκτησία γερουσιαστή από όπου εξορύσσονταν, κατ’ αυτόν, υλικά για δημόσια έργα.
Σε επιγραμματική ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο ιστότοπος κατήγγειλε ότι «η φωνή της αλήθειας έσβησε για πάντα».
Ο ειδικός εισηγητής για την ελευθερία της έκφρασης στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πέδρο Βάκα, καταδίκασε τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσω Twitter.
«Αναφέρεται ότι η αστυνομική προστασία του αποσύρθηκε κι αυτό υπογραμμίζει το καθήκον να ερευνηθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», σχολίασε.
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι σχημάτισε ειδικό κλιμάκιο για να διενεργήσει την έρευνα για τον φόνο.
Δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από οπλοφόρους στα τέλη Αυγούστου, επίσης στη βόρεια Κολομβία, αυξάνοντας τότε στους 10 —σύμφωνα με τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF)— τον αριθμό των δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα εκτελεστών αφότου υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, το 2016.
Το Μεξικό, όπου έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι μέσα στο 2022, σύμφωνα με την καταμέτρηση της RSF, παραμένει η πιο επικίνδυνη χώρα στη Λατινική Αμερική για όσους ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
We read it in:
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του kidiesnews.gr (φώτο απο διαδίκτυο).

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img