Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
24 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠέθανε ο Παύλος Ιωαννίδης – Ο πιο στενός συνεργάτης του Ωνάση...

Πέθανε ο Παύλος Ιωαννίδης – Ο πιο στενός συνεργάτης του Ωνάση…

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Παύλος Ιωαννίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.
Είχε γεννηθεί στο Βερολίνο το 1924 και εκπαιδεύτηκε το 1944 ως πιλότος καταδιωκτικών αεροπλάνων στο εκπαιδευτικό κέντρο της RAF στη Νότια Ροδεσία και υπηρέτησε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (Ε.Β.Α.) μέχρι το 1947. Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως αρχιεκπαιδευτής και στη συνέχεια ως γενικός αρχιχειριστής, διευθυντής πτητικής εκμετάλλευσης και γενικός διευθυντής. Στη διαθήκη του, ο Αριστέλης Ωνάσης τον είχε ορίσει ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Ο Ιωαννίδης διετέλεσε πρόεδρος όλων των εταιρειών της Χριστίνας Ωνάση και υπήρξε φυσικά ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης της, καθώς και μέλος της επιτροπής διαχείρισης της περιουσίας της ανήλικης κόρης της, της Αθηνάς Ωνάση.
Την 1η Ιουλίου του 2005 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Το 2007, είχε εκδώσει τη βιογραφία «Κι αν δεν είσαι… θα γίνεις», για τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Το 1943 έλαβε μέρος στην Αντίσταση, αρχικά με την ομάδα του «Νικηφόρου» του ΕΛΑΣ και, εν συνεχεία, με τη FΟRCE 133, μια Συμμαχική μονάδα που δρούσε στα βουνά της κατεχόμενης Ελλάδας. Τον Ιούνιο του 1944, κατόπιν εντολής του Συμμαχικού αρχηγείου της Μέσης Ανατολής, διέφυγε από την Ελλάδα μαζί με δύο Άγγλους αξιωματικούς και, μέσω Τουρκίας, έφτασε στο Κάιρο.
Για την ανδρεία που επέδειξε κατά τη διάρκεια του πολέμου, τμήθηκε από τον Βασιλέα της Αγγλίας Γεώργιο ΣΤ ́ με το King’s Medal fοr Cοurage (K.M.C.) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και με δίπλωμα τιμής από τον Άγγλο Στρατάρχη Lοrd Alexander.
Ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει αυτές τις διακρίσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στον Charles Peake, Άγγλο Πρέσβη στην Αθήνα, στις 10 Μαΐου 1956, ημέρα απαγχονισμού των Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Καραολή και Δημητρίου, ως «στερούμενες οιασδήποτε αξίας δεδομένου ότι και αυτοί πολέμησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους».
We read it in:
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής),
θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε
ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. (φωτο αρχείου)

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img