Πέθανε χθες, από καρκίνο, ο διακεκριμένος ελληνιστής Πίτερ Μάκριτζ.
Προσωπικότητα με σημαντική προσφορά στις νεοελληνικές σπουδές, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της έρευνάς του στην ελληνική γλώσσα ενώ κορυφαίες είναι οι εργασίες του στον Σολωμό, στον Καβάφη, στον Καρυωτάκη και στον Σεφέρη. Πριν από λίγο καιρό, είχε λάβει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα ενώ, παρά την επώδυνη ασθένειά του, κατάφερε να έλθει στην Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες για να πάρει την ελληνική ταυτότητα.
Ο Πίτερ Μάκριτζ (Peter Mackridge) είχε γεννηθεί στην Αγγλία το 1946. Φοίτησε στο St. John”s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σπούδασε νεοελληνική και γαλλική φιλολογία. Με υποτροφία από το Queen’s College του ίδιου πανεπιστημίου έζησε τα χρόνια 1969-1972 στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του, που είχε θέμα το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου. Από το 1973 ώς το 1980 ήταν Lecturer Νεοελληνικής Φιλολογίας στο King”s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το 1981 μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν επίσης εταίρος (fellow) του St. Cross College. Όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Επιμελήθηκε την έκδοση των μυθιστορημάτων Eroica και Στου Χατζηφράγκου του Κοσμά Πολίτη στη σειρά «Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Ερμής (τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας). Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μάιο του 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η σχέση του με την Ελλάδα, την οποία θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του, ήταν βαθύτατη. Στις 23 Μαρτίου 2022, ο Πίτερ Μάκριτζ κλήθηκε στην κατοικία του έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο για να του ανακοινωθεί η απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας. «Η ελληνική πολιτεία είναι εξαιρετικά φειδωλή στο να ονοματίζει ξένους πολίτες ως Έλληνες υπηκόους”, είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρέσβης, κ. Ραπτάκης. “Έχετε ασχοληθεί και έχετε γράψει για όλα τα ιερά τέρατα της ελληνικής φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, σκέψης, πολιτισμού από το Σολωμό, τον Καβάφη, τον Σεφέρη που είναι και το σπίτι που είχε μείνει εδώ (η πρεσβευτική κατοικία). Είστε ένας ξεχωριστός, ένας ιδιαίτερος μελετητής των ελληνικών γραμμάτων και νομίζω σήμερα δεν σας κάνουμε εμείς την τιμή να γίνετε Έλληνας. Μας κάνετε εσείς την τιμή να γίνετε Έλληνας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό».
«Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα. Μέχρι σήμερα η έκφραση αυτή δεν ήταν παρά μεταφορική, τώρα όμως έγινε κυριολεξία», είπε στην αντιφώνησή του ο Πίτερ Μάκριτζ.
O Πίτερ Μάκριτζ υπήρξε συνεργάτης και φίλος του Books’ Journal. Τον αποχαιρετούμε με οδύνη.
We read it in:
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του kidiesnews.gr (φώτο απο διαδίκτυο).