Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
24.7 C
Agrinio
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠάτρα: «Φράκαραν» τα νεκροτομεία – Σοροί στα αζήτητα για μήνες ...

Πάτρα: «Φράκαραν» τα νεκροτομεία – Σοροί στα αζήτητα για μήνες …

Επί μήνες στα αζήτητα παραμένουν αρκετοί σοροί στα ψυγεία νοσοκομείων και τα νεκροτομεία της Πάτρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι την περασμένη Παρασκευή (26/8) τα ψυγεία του νεκροτομείου του ΠΓΝ Πατρών, είχαν κυριολεκτικά φρακάρει από σορούς, που δεν είχαν αναζητηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να δρομολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι ενταφιασμοί τους, σε κοιμητήρια της Πάτρας, όπου ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν κενοτάφια, όπως μεταδίδει το gnomip.gr.
Η διαδικασία του ενταφιασμού σ’ αυτές τις περιπτώσεις εναπόκειται στην καλή θέληση των γραφείων τελετών της Πάτρας, ορισμένα από τα οποία αναλαμβάνουν δωρεάν την ταφή τους.
Τα περισσότερα νοσοκομεία, σε άλλες περιοχές της χώρας, πραγματοποιούν ετήσιους διαγωνισμούς και αναθέτουν σε γραφεία τελετών τις κηδείες των αζήτητων-άπορων νεκρών.
Ως αζήτητοι ορίζονται πέρα από μοναχικά ή αγνώστων στοιχείων άτομα και εκείνα των οποίων οι οικογένειες δηλώνουν οικονομική αδυναμία και ως άποροι, όσοι είχαν βιβλιάριο πρόνοιας.
Οι κατηγορίες των σορών που παραμένουν στα αζήτητα
-Άποροι: Η οικογένεια τους δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να μισθώσει ένα γραφείο τελετών ώστε να ενταφιαστεί ο νεκρός.
-Αγνώστων στοιχείων: Είναι οι σοροί ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ταυτότητα τους.
-Αζήτητοι: Είναι άτομα που δεν είναι άποροι και τα στοιχεία τους είναι γνωστά. Ωστόσο η οικογένεια τους δεν ενδιαφέρεται.
Με δεδομένο ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι στα νοσοκομεία και στα νεκροτομεία της χώρας είναι περιορισμένης χωρητικότητας, γίνεται αντιληπτό ότι η μακροχρόνια παραμονή σορών σε αυτούς δημιουργεί ζήτημα επάρκειας χώρων, αλλά και (σε μερικές περιπτώσεις) δυσοσμίας.
Η διαδικασία για μία αζήτητη σορό
Σύμφωνα με ιδιοκτήτη γραφείων τελετών της Πάτρας, η διαδικασία πολλές φορές είναι δαιδαλώδης, καθώς:
-Εάν πρόκειται περί πτώματος αγνώστων στοιχείων, περιμένουμε περισσότερο, με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος, που θα αναζητήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
-Εάν πρόκειται περί πτώματος γνωστών στοιχείων, χωρίς συγγενικό περιβάλλον, πρέπει εμείς να διεκπεραιώσουμε (με τρόπο, ο οποίος δεν είναι γραφειοκρατικά εύκολος) τον ενταφιασμό. Ζητούμε από το οικείο αστυνομικό τμήμα βεβαίωση περί μη ύπαρξης συγγενικού περιβάλλοντος και με αυτήν ζητούμε τη δωρεάν παραχώρηση χώρου ενταφιασμού από τα κοιμητήρια.
-Εάν πρόκειται περί πτώματος γνωστών στοιχείων, με συγγενικό περιβάλλον, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε δωρεάν χώρο ενταφιασμού.
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά μια περίπτωση στο τοπικό μέσο.
Η σορός ηλικιωμένης βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα αζήτητα. Με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών, ο ιδιοκτήτης του γραφείου εντόπισε στην Αθήνα, τον γιο της και τον ενημέρωσε.
Η απάντηση που πήρε τον άφησε, κυριολεκτικά έκπληκτο: «Δεν θέλω να ξέρω τίποτε. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τη μάνα μου».
We read it in:
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του kidiesnews.gr (φώτο απο διαδίκτυο).

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img