Σε ηλικία 102 έφυγε από την ζωή μία από τις θρυλικές γυναίκες, που στάθηκαν στα βουνά της Πίνδου στο πλευρό του Ελληνικού Στρατού, κατά τον Πόλεμο του 1940.
Λίγες ημέρες πριν τιμηθεί η μνήμη των πολεμιστών που αντιστάθηκαν στην Ιταλική εισβολή από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 και έγραψαν το τελευταίο μεγάλος Έπος του Ελληνισμού, «ταξίδεψε» κοντά τους η Αθηνά Τσιτσή – Παπαδοπούλου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα χωριά της Μουργκάνας.
Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1922 στα εδάφη της προσφάτως απελευθερωθείσης Θεσπρωτίας, η αείμνηστη Αθηνά ζούσε 18 χρονών κοπέλα στο χωριό της, τα τότε Αχούρια Βαβουρίου Θεσπρωτίας. Μαζί με άλλες χωριανές της από την πρώτη ημέρα κήρυξης του Πολέμου του 1940 κουβαλούσε ζαλωμένη τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα, αγόγγυστα στην κορυφή της Πλόκιστας στην Πρώτη Γραμμή, όσες ημέρες κράτησε η μάχη, γιατί τα μουλάρια ήταν αδύνατον να ανέβουν εκεί.
Μεταπολεμικά δημιούργησε οικογένεια στον Πύργο Ηλείας.
Για την συμμετοχή της στην πολεμική προσπάθεια προσκλήθηκε κατά καιρούς στην Ηλεία σε σχετικές εκδηλώσεις, δηλώνοντας «παρούσα» σε στιγμές μνήμης, όπως το ετήσιο Μνημόσυνο στην Μονή Φραγκοπηδήματος, ενώ το 2018 το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης την τίμησε για την προσφορά της (μαζί με τον αείμνηστο ξάδελφό της Βασίλειο Παπαδόπουλο) σε συγκινητική εκδήλωση στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας και του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις».
Η νεκρώσιμος ακολουθία της θα γίνει την αύριο Τετάρτη στις 16.00, στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον Πλάτανο (Αχούρια Βαβουρίου) Θεσπρωτίας.
We read it in:
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του kidiesnews.gr (φώτο απο διαδίκτυο).