Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
16.3 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣκεπασμένος με τη γαλανόλευκη στο τελευταίο αντίο ο Μιχαήλ Κωσταράκος...

Σκεπασμένος με τη γαλανόλευκη στο τελευταίο αντίο ο Μιχαήλ Κωσταράκος…

(Φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)Με τις δέουσες τιμές, παρουσία αγήματος των τριών όπλων του ελληνικού στρατού και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, η εξόδιος ακολουθία για τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.
Η κηδεία τελέστηκε παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπου Λαλούση, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του επίτιμου αρχηγού του ΓΕΣ Φράγκου Φραγκούλη και εκπρόσωπων των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης.
Πάνω στο φέρετρο είχε τοποθετηθεί η ελληνική σημαία, τα μετάλλια, τα παράσημα και το σπαθί του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.
Το προαύλιο του Ιερού Ναού είχε κατακλυστεί από στεφάνια, μεταξύ τους και αυτό που απέστειλε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, καθώς οι δυο τους είχαν στενή συνεργασία.
«Έκανε τους συνεργάτες του να αισθάνονται υπερήφανοι», ανέφερε στον επικήδειο λόγο του για τον Μ. Κωσταράκο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε: «Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της πατρίδας, κάτω από πολύ μεγάλη οικονομική ανέχεια, κατάφερε κι έδωσε μια λεβεντιά στις ένοπλες δυνάμεις. Και μάλιστα τις έκανε εξαιρετικά εξωστρεφείς. Σε μια δύσκολη περίοδο μπορεί να έγιναν περικοπές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ποτέ δεν έγιναν περικοπές στην εκπαίδευση. Πίστευε, ότι η εκπαίδευση μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση και το εφάρμοσε στην πράξη αυτό. Ο αρχηγός είχε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: ήταν ένας άνθρωπος, που όλη του η πορεία ήταν συνυφασμένη με την αξιοκρατία».
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε ότι ήταν «ένας υποδειγματικός αξιωματικός, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, από όπου περνούσε», κόσμησε με την παρουσία του το στράτευμα, και αναβάθμισε τις ένοπλες δυνάμεις σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Ολοκληρώνοντας τον επικήδειο, ο Κ. Φλώρος χρησιμοποίησε τα τελευταία λόγια του Μιχάλη Κωσταράκου μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας του στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Το έργο που άφησες πίσω σου είναι μεγάλο και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Κρατώ για πάντα τα τελευταία λόγια που απηύθυνες στο στρατιωτικό προσωπικό έπειτα 44 έτη. “Κρατήστε τα λάβαρα μας ψηλά και αναπεπταμένα. Με τιμή, υπερηφάνεια και δύναμη. Πυκνώστε τις γραμμές μας και σταθείτε όρθιοι απέναντι στη καταιγίδα“. Αναπαύσου εν ειρήνη Αρχηγέ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Τον εκλιπόντα αποχαιρέτησε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Πάππας, εξαίροντας την συμβολή του σε εθνικά θέματα, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε στην οικογένεια του εκλιπόντα τα συλλυπητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.
Όταν το φέρετρο που ήταν σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη βγήκε από τον Ιερό Ναό, οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν και φώναξαν «άξιος».
Η σορός του Μιχαήλ Κωστάρακου οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία, στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Ποιος ήταν
Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 67 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, με σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Υπηρέτησε ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την 1η Νοεμβρίου του 2011 μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Από τις 6 Νοεμβρίου 2015 μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2018 διετέλεσε πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα του βαθμού του.

We read it in:
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του kidiesnews.gr (φώτο απο διαδίκτυο).

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img