Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
11.3 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία θρηνεί την απώλεια του Κώστα Β. Κριμπά...

Η Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία θρηνεί την απώλεια του Κώστα Β. Κριμπά…

Η ελληνική αλλά και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα η επιστημονική κοινότητα της εξελικτικής βιολογίας είναι από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, φτωχότερες, καθώς απεβίωσε ο σπουδαίος εξελικτικός βιολόγος, διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Β. Κριμπάς, «πατριάρχης» της εξέλιξης στην Ελλάδα.
Επιπλέον μιας λαμπρής σταδιοδρομίας σε σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα ήταν από το 2002 και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Για την Εταιρεία μας, πάντως, η οποία τον είχε ανακηρύξει ως πρώτο επίτιμο μέλος της, ήταν ο άνθρωπος που έφερε και διέδωσε τον δαρβινισμό στην Ελλάδα, διακεκριμένος μαθητής του Θεοδόσιου Ντομπζάνκσι, κορυφαίος δαρβινιστής με εξαιρετικής ποιότητας δημοσιευμένο έργο, με πρόσφατο αποκορύφωμα το magnum opus του «Δαρβινισμός και η ιστορία του έως τις ημέρες μας».
Ηταν επίσης, δάσκαλος πολλών, φίλος περισσότερων, αποδέκτης σεβασμού από όλους. Τα ενδιαφέροντά του ήταν βέβαια πολύπλευρα, από την ιστορία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι τη γενετική ιστορία των Ελλήνων, τη γλώσσα, τη φιλοσοφία της επιστήμης και πολλά άλλα. Ειδική μνεία οφείλουμε και στο ότι ήταν ο ένας εκ των δύο συγγραφέων του κατά γενική ομολογία εξαίρετου σχολικού βιβλίου Βιολογίας που δίδαξε την επιστήμη σε αρκετές φουρνιές μαθητών Λυκείου.
Ο Κριμπάς, πάνω απ’ όλα, ήταν βαθύς γνώστης της εξέλιξης, εμβριθής μελετητής της μέχρι την τελευταία στιγμή, παρακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις πάντα με οξύτατο κριτικό πνεύμα. Τίμησε τον τίτλο του Καθηγητή σε μέγιστο βαθμό με την ευρύτατη παιδεία του, την ακόρεστη όρεξή του για μάθηση, όντας παράλληλα προσηνής, έτοιμος να μεταλαμπαδεύσει γνώσεις και εμπειρίες, ευγενικός αλλά και καυστικός όποτε χρειαζόταν. Για την Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία η απώλεια είναι τεράστια και η κληρονομιά βαριά.
Ελπίζουμε να σταθούμε αντάξιοί της, συνεχίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του, εκτείνοντας τον δαρβινισμό και εδραιώνοντας την εξελικτική σκέψη σε ολόκληρη την κοινωνία. Τα θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του, ευχόμενοι να αντλούν δύναμη από την περηφάνια που πρέπει να νιώθουν για τον τεράστιο Κώστα Β. Κριμπά.
We read it in:https://www.efsyn.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. (φώτο απο διαδίκτυο).

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img