Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.9 C
Agrinio
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ«Η ανάληψη της ψυχής» και η «Δέηση» στον κήπο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας...

«Η ανάληψη της ψυχής» και η «Δέηση» στον κήπο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας…

«Η ανάληψη της ψυχής» και η «Δέηση» στον κήπο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας     Τον κήπο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, από το περασμένο Σάββατο, κοσμούν, δύο έργα τέχνης: «Η ανάληψη της ψυχής» του Θεόδωρου Παπαγιάννη, καθηγητή Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και η «Δέηση» του καλλιτέχνη Σπύρου Λισγάρα.

Στην εκδήλωση που έγινε παρέστησαν από τον χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.
Η αποκάλυψη του γλυπτού του Θεόδωρου Παπαγιάννη έγινε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη μακροχρόνια προσπάθεια της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης να λειτουργήσει το πρώτο και μοναδικό Αποτεφρωτήριο στη χώρα μας. Το έργο «Η ανάληψη της ψυχής» είναι ο στροβιλισμός της ψυχής μετά τον θάνατο. Όπως εξήγησε ο δημιουργός του έργου Θεόδωρος Παπαγιάννης, λέγεται ότι η ψυχή ανεβαίνει προς τον ουρανό στροβιλίζοντας και πως η ψυχή πηγαίνει στους τόπους που έχει ζήσει πριν φύγει για το υπερπέραν, και αυτό σηματοδοτούν οι κύκλοι που συμπλέκονται και μετά ανεβαίνουν.
Επίσης, ο κ. Παπαγιάννης τόνισε ότι το έργο αυτό, όπως και τα άλλα που βρίσκονται στο Αποτεφρωτήριο, είναι εκεί χάριν της ευαισθησίας του Αντώνη Αλακιώτη προς την τέχνη. Η αποκάλυψη του έργου του Σπύρου Λισγάρα έγινε από τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος μίλησε για την υπομονή και επιμονή -επί 23 χρόνια- του κ. Αντώνη Αλακιώτη, προέδρου του Αποτεφρωτηρίου και της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, που οδήγησαν στην κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου.
Όπως λέει ο δημιουργός, η «Δέηση» επί της ουσίας είναι μία προσευχή την οποία κάνουν οι οικείοι, ο νεκρός για το σώμα του, για την αγαλλίαση της ψυχής του και είναι το τελευταίο καθήκον του ιδίου προς την κοινωνία.
Ακολούθησε μουσική βραδιά με την σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών. Η Ειρήνη Καράγιαννη μάγεψε το κοινό με τη θέσπεσια φωνή της .

We read it in:
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του kidiesnews.gr (φώτο απο διαδίκτυο).

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

- Advertisment -spot_img